donderdag 4 mei 2023

Oudste provinciaal domein viert 100ste verjaardag

Op 7 mei 1923 opende het Rivierenhof zijn poorten voor het grote publiek. Het is het oudste provinciale domein van België. Later volgden alle andere provincies het goede voorbeeld. Het Rivierenhof viert in 2023 een belangrijke én symbolische 100ste verjaardag!

De geschiedenis van het domein gaat nog veel verder terug dan 100 jaar. In de 15e eeuw was het Hof Ter Rivieren een kleine boerderij. In de 16e eeuw werd die omgevormd tot het lusthof van een rijke koopman uit Antwerpen. 

In 1618 kochten de Jezuïeten het domein als buitenverblijf. Zij verkozen een discrete ingang en legden daarom de mooie inkompoort en de bijhorende Jezuïetendreef aan. Ook het beukenbos langs de Turnhoutsebaan werd in deze periode geplant. Eind 18e eeuw werd de orde afgeschaft. De adellijke heer en bankier Jean-Baptist III Cogels kocht het landgoed. Die liet het huidige kasteel bouwen en legde er een mooi park omheen. Vier generaties bleef het landgoed in het bezit van de familie Cogels. De bekendste telg was wellicht Georges Cogels, die in de 19e eeuw 46 jaar lang burgemeester van Deurne bleef


Tentoonstelling 100 jaar Rivierenhof

Bij het bezoek aan de tentoonstelling in de galerie van het kasteel maakt men kennis met de familie Cogels en de laatste erfgenamen die het kasteel aan de provincie verkochten. Uniek is een tot nu toe onbekende afbeelding van een schilderij van het oude Rivierenhof rond de 17e eeuw. Ook ontdekt men de evolutie van het park aan de hand van historische kaarten. Naast het oude materiaal van parkwerkmannen en parkwachters, is er een ingericht kamertje uit de tijd dat het Rivierenhof een hotel was. 


Ontdek het verleden van het Rivierenhof, bezoek gratis de expo tot en met 25 juni. De galerij is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 19 uur.

Tijdens de expo kun je bovendien het boek 'Rivierenhof - Parkgeheimen' aankopen. (€ 29,50) Een must voor wie zich nog verder wil verdiepen in de geschiedenis van het park.

Tevens is er een Fotowandeling in het park.  Meer details

Zie ook deze smaakmaker.


1 opmerking:

Magda zei

Al sinds 1982 is het park een beetje mijn tuin ; ik ga zeker de wandeling doen want ik heb hoekjes ontdekt en verhalen die ik na al die jaren nog niet kende .