zaterdag 2 september 2023

Nieuws uit de Onze Lieve Vrouwkathedraal

De OLV-Kathedraal kan met gepaste trost melden dat op wetenschappelijke wijze is vastgesteld dat haar Maaslandse Madonna, vervaardigd in de late middeleeuwen en de vroege renaissance (ca. 1270 en 1530), uit marmer vervaardigd is.
Het beeld Maria met Kind in de Antwerpse kathedraal, toegeschreven aan de Meester van de Maaslandse Madonna’s, vormde een interessant studieobject binnen een onderzoek door het interdisciplinair onderzoeksteam van het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium).
Deze studie had tot doel een non-invasieve en non-destructieve methode op punt te stellen om de visueel zeer gelijkaardige steensoorten, marmer en albast, te onderscheiden. Beide steensoorten zijn namelijk wit tot beige, en op gelijkaardige wijze lichtdoorlatend. Om de verwarring compleet te maken kan ook het oppervlak tot een overeenkomstige glans worden afgewerkt. 


Tentoonstelling Human Playground – Why we play

Spelen, sport en competitie zijn bepalend voor onze kindertijd en behouden ook in ons volwassen leven een belangrijke rol. Maar wat beweegt ons om te spelen? Wat leert het ons over onze overeenkomsten met anderen? Van eeuwenoude tradities en overgangsrituelen tot het doorbreken van pijnbarrières en streven naar perfectie, sport is een universele taal.
 
De tentoonstelling Human Playground – Why we play, een project van de Belgische fotograaf Hannelore Vandenbussche. Haar fotoserie werd geïnitieerd in 2014 en laat vijftien vormen van spel en sport zien op vijf verschillende continenten. Vandenbussche portretteerde de inspirerende menselijke verhalen achter elke sport, om zo de diverse gemeenschappen waaruit deze tradities voorkomen, te begrijpen en vast te leggen. Ook de gelijknamige Netflix-documentaire van Hannelore Vandenbussche en Idris Elba is in de kapelaanssacristie te bekijken.

Lees ook:



 

1 opmerking:

Anoniem zei

interessant !