vrijdag 12 januari 2024

Alweer een "Stranger" minder, Alex is van ons heengegaan


Alex Boeye leerde op zeventienjarige leeftijd het mandoline spelen van zijn jeugdvriend Gust Torfs. Hij nodigt Gust uit op een repetitie van de K.W.B. toneelafdeling. Daar ontstaat een accordeonduo met John De Wilde. Later komt naast het accordeonduo een zangerstrio met als derde man Pol Bollansee. Door onenigheid met het K.W.B doen Alex, John, Pol en Gust een poging om een zelfstandige zanggroep op te richten. Na vele voorstellen komt men terecht bij de naam "The Strangers". In oktober 1952 kenden zij hun vuurdoop in de zaal Familiekring op het Kiel. 12 jaar later konden ze al voor de duizendste keer optreden, in 1958 kwam hun eerste plaat uit, in het Algemeen Nederlands. Het echte succes kwam in de jaren 60 wanneer ze humoristische covers in het Antwerps brachten van bekende hits. 

Op het podium werden ze tussen 1968 en 1976 bijgestaan door René Van Laken, terwijl ook Bob Van Staeyen en Nest Adriaensen de groep definitief vervoegden. In 1964 vervangt Bob Van Staeyen Gust Torfs die niet meer optreed maar wel liedjesschrijver blijft. Gust en Pol overleden respectievelijk in 1997 en 1984. In 2002 beslissen De Strangers voor het eerst om er mee te stoppen, en treden voor het laatste maal op in het Sportpaleis. In november 2020 overlijd Bob Van Staeyen.

De laatste Strangers van het eerste uur is vorige jaar ontvangen op het stadhuis n.a.v. zijn 90ste verjaardag. (zie bijdrage)

Geen opmerkingen: