vrijdag 29 maart 2024

De val van De Vrede

Kent u het monument "De Vrede" die sinds 1993 te zien is op de Wapper? Beeldhouwer Hilde Van Sumere maakte dit abstracte beeld in 1988, in opdracht van de stad. Het monument herdenkt de vele slachtoffers die vielen onder de V-bommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De driehoekige vormen waaruit het kunstwerk werd opgebouwd staan symbool voor geloof, hoop en liefde, fundamentele deugden voor vrede.

Vooral de bom op Cinema Rex aan de De Keyserlei in december 1944 eiste veel slachtoffers. Daarom werd dit monument er oorspronkelijk in de buurt geplaatst, op de hoek Teniersplaats-Frankrijklei. Om de verkeersveiligheid van deze drukke plek te verbeteren, verhuisde het kunstwerk in 1993 naar de Wapper.



Door de drukke terrasjes op de Wapper kwam dit kunstwerk er niet altijd goed tot zijn recht. Daarom werd het beeld verwijderd in januari en na restauratie moest het op 28 maart (precies de dag dat in 1945 de laatste V-bom in groot-Antwerpen viel) terug ingehuldigd worden op de Rooseveltplaats. Maar bij het afladen van de camion brak een van de dragers en viel het 3,5 ton wegende monument. Het kunstwerk liep hierbij beperkte doch esthetisch significante schade op. Deze dient nu hersteld te worden alvorens het werk teruggeplaatst kan worden. 



Wanneer het beeld op deze sokkel zal herplaatst worden, is niet bekend. 

Foto gevallen beeld met dank aan lezer John Moussiaux.

Geen opmerkingen: