zaterdag 30 maart 2024

Stadskronieken

Stadskronieken zijn erfgoedverhalen over Antwerpen en de Antwerpse districten. Een groep bewoners of vereniging verzamelt en schrijft de verhalen. Het kan gaan om enkele buren, een wijkcomité, leden van een vereniging, jeugdbeweging of een sportclub, of enkele vrijwilligers binnen een school of een (familie)bedrijf. Ze zoeken foto’s, historische documenten en nemen interviews af. Daarbij krijgen ze ondersteuning van ErfgoedLab Antwerpen.

De eerste stadskroniek verscheen in 2021 (foto Stad Antwerpen), nu is men al aan de tiende editie toe. Dit naar aanleiding van het eeuwfeest van het Oud Arsenaal dat voor de deur staat. Het café Oud Arsenaal aan de Maria Pijpelincxstraat 4, is een heel klein cafeetje dat meestal afgeladen vol is, waardoor je effectief voor de deur kunt blijven staan.

Het authentieke volkscafé ademt niet alleen de sfeer van weleer, het is ook een schat aan verhalen. Naar aanleiding van het eeuwfeest van het café worden die verhalen gebundeld in een Stadskroniek. Deze verschijnt op 19 mei 2024.

Het is, spijtig genoeg, geen locatie voor de groep Verkenners, gezien het café altijd afgeladen vol is met vaste klanten. 

Lees verder 

Geen opmerkingen: