donderdag 4 april 2024

Herschikking O.-L.-Vrouwekathedraal


Pastoor Bart Paepen heeft de inrichting van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen in een nieuw jasje gestoken. Op deze foto (© De Kathedraal) ziet men dat er veel minder stoelen staan. De bijna 700 jaar geschiedenis werd behouden of in ere hersteld. Het resultaat is een overweldigende verzameling kunst in een gigantisch geheugenpaleis. Via een gratis Kathedraalwijzer in zeven verschillende talen worden de bezoekers langs twaalf unieke bezienswaardigheden geleid. Deze kathedrale ‘highlights’ zijn onderverdeeld in vier universele thema’s: ‘moeder en kind’, ‘leven en dood’, ‘de bedrijvige mens’ en ‘levende kerk’. Deze thema's zetten je op weg om de kathedraal te lezen, staat er in de bezoekersfolder. Maar dat is niet 100 % juist, want deze staan niet in een logische volgorde. Als je van voor naar achter wandel spring je van het ene thema over naar het andere.


Aan de linkerkant speelt ‘Maria met kind’ van de (onbekende) Maaslandse meester een hoofdrol aan de eerste pilaar. Verder is er de Mariakapel en verschijnt de kruisoprichting van Pieter Paul Rubens. 

 

Aan de kant van de Venerabelkapel (van achter naar voor) een soortgelijk parcours: De Kruisafneming van Pieter Paul Rubens, het glasraam "God verheerlijkt door de kunsten" van Jean-Baptiste Bethune (1872), en de schilderijen "Vermenigvuldiging van de broden van Ambrosius" van Ambrosius Francken (1598). 


Voor de overige 6 werken die speciaal uitgelicht worden, en alle andere kunstwerken, moet u zelf op bezoek gaan. Vergeet bij het verlaten van de kathedraal niet om even naar het orgel te kijken.


Via een QR-code is bij elk hoogtepunt zeer diverse achtergrondinformatie beschikbaar in het Nederlands en Engels, variërend van poëzie, interessante weetjes, anekdotes en verdieping. Voor elk wat wils! Maar ook in de bezoekersgids (€ 8) kan men zich verdiepen, het is in 7 talen verkrijgbaar. 

Is er een betere reden om (nog eens) een bezoek te brengen aan de Kathedraal?

Geen opmerkingen: