dinsdag 2 april 2024

Verborgen erfgoed


Deze deuren, v.l.n.r. aan de Verschansingstraat 43 & 29 en Kasteelstraat 17, leiden naar een verborgen erfgoed. Het schoolgebouw, dat het volledige binnenterrein tussen de Kasteelstraat, Verschansingstraat en Leopold De Waelplaats inneemt, is gerestaureerd en sinds een maand terug in gebruik. Vraag is wat er zal gebeuren als hier ooit brand ontstaat? Drie smalle deuren om de aanwezigen te ontruimen.


De restauratie gebeurde met respect voor de waardevolle historische elementen zoals de monumentale klaslokalen met hoge plafonds, de parketvloer en de trappenhal. De gevels, daken en het buitenschrijnwerk zijn gerestaureerd met behoud van bestaande materialen en kleuren. Naast de herwaardering van het gebouw werd ook gezorgd voor modern comfort. Centraal op de speelplaats is een nieuwbouw opgetrokken, die aansluit op één van de bestaande zijvleugels. Dit is de nieuwe turnzaal van de school.

Schoolgebouw in 2024 © AG Vespa, Stijn Bollaert

Alexis Van Mechelen ontwierp het schoolgebouw in 1905 als 'jongensgemeenteschool' en 'stedelijke kindertuin'. Tot enkele jaren geleden was het een campus van de AP Hogeschool. Nu wordt het gebruikt door de lagere school Studio Dynamo en de middelbare scholen Lyceum Groenhout en Groenhout Pioniersproject.

Bronnen:
Nieuwsbrief 122 Onroerend Erfgoed Stad Antwerpen 

inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/208980

www.agvespa.be/projecten/dubbele-basisschool-studio-dynamo

Geen opmerkingen: