zondag 5 mei 2024

900 jaar Sint-Michielsabdij


Bijna 900 jaren geleden, in 1124, werd de Sint-Michielsabdij gesticht vanuit de Sint-Michielskerk, die al voor 1096 bestond als oudste Antwerpse parochiekerk. Na de omvorming tot abdij nam de Onze-Lieve-Vrouwekerk de functie van parochiekerk over. De afschaffing van de kloosters door het Franse bewind in 1796 luidde de doodsklok over de Sint-Michielsabdij die 672 jaren een wereldlijke macht bezat. In 1803 werd het gedeeltelijk afgebroken en in 1830 gebombardeerd. Behalve de straatnamen blijft er niets over dat verwijst naar deze instelling. 

Naar aanleiding van de 900ste verjaardag plaatste het stadsbestuur een gedenksteen ter herinnering aan deze prestigieuze abdij. De gedenksteen werd geplaatst op de recent heraangelegde Scheldekaaien langs de wijk Sint-Andries. Op de nieuwe wandeldijk, ter hoogte van de Sint-Michielstraat, is er een weids uitzicht, zowel aan Scheldezijde als naar het stadscentrum toe. Deze locatie bevindt zich binnen het voormalige kloosterdomein ter hoogte van het oud klooster. Op deze plek werd in 2021 archeologisch onderzoek uitgevoerd. (lees: Archeologie aan de Sint-Michielskaai)

Het gedenkteken, dat geïntegreerd is in het wandelpad, bestaat uit een cirkel in blauwe hardsteen waarin de plattegrond van de voormalige abdij gegraveerd werd. Daarrond is in het Latijn de inscriptie ‘Abbatia Sancti Michaelis Antverpiae MCXXIV-MDCCCXXX’ aangebracht, wat wil zeggen: Sint-Michielsabdij Antwerpen 1124-1830.



Het was een heel grote abdij dat zicht uitstrekte op het grondgebied van de Scheldekaaien tot de Kloosterstraat, en van ongeveer de huidige Vlaanderenstraat tot aan de Goede Hoopstraat.   


Geen opmerkingen: