zaterdag 25 mei 2024

De Via Sinjoor heeft er een nieuw lichtpunt bij.


Na het station Antwerpen-Centraal, het stadhuis, de kathedraal en Het Steen, staat nu ook de Opera Antwerpen in de schijnwerpers.

Het nieuwe nachtbeeld zorgt voor een aantrekkelijke en uitnodigende sfeer. De gevelverlichting prikkelt de nieuwsgierigheid van de toevallige voorbijganger. Tegelijk verhoogt ze het veiligheidsgevoel niet alleen op het Operaplein, maar ook op de aanpalende Rooseveltplaats en de Van Ertbornstraat. 

Het lichtontwerp van ontwerpbureau Architecture Radiance35 bestaat uit verschillende lagen. Lichtpunten op de gevel accentueren de verticale elementen en een aantal goed gekozen details. Verlichting op de raamkozijnen en in de loggia voegen diepte en dramatiek toe aan het lichtbeeld. Een aantal scherp omlijnde theaterspots, gericht op de trappen en het plein, nodigen voorbijgangers uit om kennis te maken met het culturele aanbod van Opera Ballet Vlaanderen. Een zachte lichtsluier, afkomstig van spots vanop afstand, maakt er een evenwichtig geheel van. 

Een slimme lichtcomputer in combinatie met recente, energiezuinige led-verlichting maakt het mogelijk om verschillende lichtscenario’s te programmeren. Tijdens de drukke ochtend- en avondspits schijnt er een helder, intens lichtbeeld in verschillende wittinten. Later op de avond dimt de installatie, net zoals bij Het Steen en station Antwerpen-Centraal. Bij evenementen kan Opera Ballet Vlaanderen meer contrastrijke lichtbeelden met subtiele kleuraccenten oproepen. 

Geen opmerkingen: