zaterdag 18 mei 2024

Feest in het Zuidpark


Heel wat buurtbewoners zakte vrijdag 17 mei af naar de nieuwe pergola aan de Scheldestraat voor de officiĆ«le opening van het Zuidpark. Hier zullen kleine evenementen maar ook buitenklassen kunnen plaats vinden.   


Het Zuidpark is nog niet volledig afgewerkt, maar Annick De Ridder, schepen voor o.a. stadsontwikkeling,  wilde niet langer wachten om het feest te laten losbarsten.  

Annick De Ridder: "In 1969 gooide men de Zuiderdokken dicht en kwam er een gigantisch stenen plein. 55 jaar later openen we hier in het hart van de stad een volledig nieuw park van 7 hectare. Dit Zuidpark is met 450 nieuwe bomen, 110.000 nieuwe planten, grote grasvelden, regenwaterbuffers en een regenwaterput van 1,5 miljoen kubieke meter het perfecte voorbeeld van de vergroening en verblauwing die we met elke stadsontwikkelingsproject nastreven. Met ook nog meerdere speeltuinen, samentuinen, een sportveld, een buitenklas, hondenloopzone en drie pleinen met ruimte voor evenementen is Antwerpen een Central Park in het hart van de stad rijker!”



Het gras moet nog aansterken en daarom zijn de grasperken nu nog niet toegankelijk. Ook de fontein en de zitbanken moeten de volgende weken nog geplaatst worden. Het is dus niet de laatste bijdrage over dit onderwerp.

Het Zuidpark telt drie pleinen:
Het Waterpoortplein verbindt de wijk Het Zuid met de Schelde, met de Waterpoort als centrum. De schaal van dit plein is te vergelijken met de Grote Markt. Het is de meest aangewezen plek voor het organiseren van middelgrote evenementen.

Het Museumplein, qua schaal te vergelijken met de Sint-Jansvliet aan de voetgangerstunnel, verbindt de verschillende musea en krijgt een speelfontein als beeldbepalend element. Hier kunnen verschillende kunstenfestivals plaatsvinden.

Het Scheldeplein is het meest noordelijke plein en is het kleinste van de drie, te vergelijken met de Vrijdagmarkt. Het wordt gemarkeerd door een ruime pergola die deels voor beschutting zorgt. Het plein sluit aan op de tuinen van het voormalige Kooldok en is ideaal voor buurtevenementen.

Bekijk ook: Animatie tijdens het openingsfeest van het Zuidpark 


Geen opmerkingen: