zaterdag 18 mei 2024

Griekse godin waakt terug over Rooseveldplaats

Het beeld van Athena, de Griekse godin van de wijsheid en dochter van Zeus, prijkte tot voor 20 jaar op de nok van de voorgevel van het Antwerps Atheneum aan de Rooseveltplaats (destijds Gemeenteplaats). Na een brand in 2003 was dit beeld te beschadigd en belande deze in de kelder. Later krijgt het een prominente plaats in een prieeltje op de speelplaats.
Het bestuur van het Antwerps Atheneum besliste om een hedendaags beeld te laten ontwerpen. Een jury van experten met onder anderen Luc Tuymans en Claudia Celen, afgevaardigde van de leerlingenraad, selecteerden uit een lange lijst drie kunstenaars. Deze  koos voor het ontwerp van Nadia Naveau. 

Sinds donderdag 16 mei staat het nieuwe Athenabeeld op de plaats van het oude. Het gaat in dialoog met Athena, een metafoor voor emancipatie, vrijheid en gedeelde waarden. Meer dan 21 jaar na de tragische brand zal Athena weer kunnen uitkijken over de stad om haar boodschap van warmte en verbinding te verspreiden. Het nieuwe beeld werd met veel liefde vormgegeven door de getalenteerde Nadia Naveau.
Nadia Naveau (48) is een Belgische beeldend kunstenaar. Zij studeerde beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen en later aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Zij leeft en werkt in Antwerpen. (Wikipedia)

 


Geen opmerkingen: