zaterdag 11 mei 2024

Op bezoek bij de Bultenaars

Een van de medewerkers van de vereniging Kugrako (1988-2018) was Jan Sanders. Afkomstig van Bazel, maar uitgeweken naar Antwerpen. Om gezondheidsredenen is hij een tijdje geleden terug naar Bazel verhuist en resideert nu in het plaatselijk woonzorgcentrum. Het was tijd dat ik hem daar eens ging bezoeken.  


Vanuit Linkeroever ben ik met bus 93 in een 20 tal minuutjes in Bazel. Het ontvangstcomité, Jan en dochter Katja, staan mij op te wachten aan de bushalte. Samen doen we een korte wandeling in de groene omgeving. 

Bazel is gehonoreerd als tweede mooiste dorp van Oost-Vlaanderen, het is een gezellig dorp met een rijke geschiedenis. Een inwoner van Bazel wordt een Bult of Bultenaar genoemd.


Het sprookjesachtige Kasteel Wissekerke was in de 10e eeuw slechts een waterburcht, maar nu één van de belangrijkste cultureel-toeristische trekpleisters van het Waasland. Van de talrijke verbouwingen zijn de kelder uit de 15e eeuw en de toren uit de 16e eeuw de oudste restanten. Later werd het kasteel eigendom van het oude adellijke geslacht Vilain XIIII.


Europa's eerste gietijzeren hangbrug is nu een beschermd monument.

Hieronder een herinnering aan mijn vorig bezoek aan Bazel.



Geen opmerkingen: