dinsdag 30 juli 2024

Antwerpen, stad van handel

Wat mij betreft kunnen er niet genoeg boeken verschijnen over Antwerpen, zei Koen Kennis, schepen voor mobiliteit, bij de voorstelling  van het boek "Antwerpen, stad van handel". Dit kan ik beamen, met een verzameling van meer dan 200 boeken over Antwerpen en Antwerpse instellingen ben ik steeds verheugd op nieuwe publicaties, maar spijtig genoeg worden deze boeken ook steeds duurder, wat mij beperkt in mijn passie om over deze stad te lezen.  

De lezer gaat via verhalen en anekdoten door de geschiedenis van Antwerpen als handelsstad. Historische figuren zoals de Britse politicus, denker en schrijver Thomas More of  Gilbert van Schoonbeke en de vele kunstenaars en (ver)handelaars komen aan bod. En weetjes als dat in het midden van de 16de eeuw elke week gemiddeld 1000 vreemde ‘vrachtwagens’ aankwamen in Antwerpen – karren die vracht vervoerden - met toen ook al files aan de stadspoorten. Maar ook de belangrijkste infrastructuurwerken die ooit in de stad plaats vonden worden vermeld. Denk aan de bouw van de Burcht en de kathedraal, over Napoleon die de kaaien liet rechttrekken, en ook de bouw van het Centraal Station en de Boerentoren krijgen tekst en uitleg.

De geschiedenis is nooit af, Antwerpen ook niet, met dit boek slaagt Fred Vanderpoorten wonderwel in om een brug te slaan tussen het verleden, het heden en de toekomst van Antwerpen.


Dit boek is een reis doorheen de tijd aan de hand van mensen en historische feiten die van Antwerpen een van de belangrijkste havens en handelscentra van Europa hebben gemaakt. Een kennismaking of en opfrissing van de Antwerpse geschiedenis in vijf hoofdstukken. 

Antwerpen, Stad van handel. Biografie van een stad door Fred Vanderpoorten.
Borgerhoff & Lamberigts, € 24,99.

Geen opmerkingen: