dinsdag 2 juli 2024

Na MAS, RAS en TAS, nu ook ZAS


Er was ooit een knappe kop die de afkorting MAS bedacht, Museum Aan de Stroom. Het restaurant aan het Zuiderterras volgde met RAS, Restaurant Aan de Stroom. Dan volgde TAS, Theater Aan de Stroom,  maar die was geen lang leven beschoren en ZAS, Zeescouts Aan de Stroom. En nu is er ook  ZAS (2), Ziekenhuis Aan de Stroom. Alle andere combinaties van de letters van het alfabet met AS achteraan zijn ook bestaand, maar dan staan de AS niet voor Aan de Stroom.  

De fusie van ZNA (Ziekenhuisnetwerk Antwerpen) en GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) is het resultaat van een traject dat in 2016 opstartte. Op 22 juni 2022 bevestigden beide partijen met de ondertekening van het fusieprotocol de intentie om te fuseren. De fusie is herhaaldelijk uitgesteld wegens onvrede van sommige artsen en het was ook wachten op groen licht van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA).  Twee jaar later is de fusie een feit.

Met negenduizend medewerkers, duizend artsen, veertien campussen en 3300 erkende bedden wordt ZAS het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa.   



Geen opmerkingen: