zondag 4 augustus 2024

Restauraties Madonnabeelden

Sinds 1934 zet "Voor Kruis en Beeld vzw" zich in voor de instandhouding van het rijke patrimonium aan re­ligieuze gevelbeelden in de Antwerpse binnenstad (binnen de Leien). De meeste beelden staan reeds jaren in de publieke ruimte en trotseerden epidemieën, de beeldenstorm of de Franse revolutie. Naast een religieuze waarde hebben ze dan ook een belangrijk historische en culturele waarde. Een aantal beelden zijn van hoogstaande kwaliteit of werden door vermaarde beeldhouwers gecreëerd. (lees verder)


Twee Madonnabeelden werden recent gerestaureerd. Geneviève Hardy nam de ‘Moeder der Smarten’ in de Lange Winkelstraat 32 voor haar rekening. De verflagen van het beeld zijn zorgvuldig opgeschuurd en alle oneffenheden, barsten en putten zijn nauwkeurig opgevuld. Om het beeld stevig te bevestigen zijn nieuwe doken aangebracht. Vervolgens is het beeld opnieuw geverfd, waarbij de kleuren van de laatste restauratie uit 2005 zo nauwkeurig mogelijk zijn hernomen. De lantaarn wordt hersteld en opnieuw geschilderd.


Ook de gevel en de ‘Onze-Lieve-Vrouw met Kind’ van het pand aan de Amerikalei 131 zijn aangepakt. De donkere bruingrijze kleur van de eerdere renovatie in 2016 is vervangen door een historisch meer verantwoorde frisse witte verflaag. De mantel van Maria en haar kroon evenals die van kindje Jezus kregen een gouden afwerking.

Bron: Nieuwsbrief 124 Onroerend Erfgoed stad Antwerpen

Geen opmerkingen: