vrijdag 6 september 2024

Uitrusten in de heraangelegde baroktuin van het Rubenshuis

De weelderige baroktuin vormt de verbinding tussen de nieuwbouw en de historische woonst. Omdat het oorspronkelijke tuinontwerp van Rubens niet bewaard bleef, was een volledige reconstructie niet mogelijk. Het eigentijdse ontwerp van Ars Horti is gebaseerd op oude bronnen, stillevens en documenten. Modeontwerper Dries Van Noten gaf advies over het kleurgebruik. Maar van kleuren is er momenteel nog niet veel te zien. De duizenden planten moeten nog bloeien, ieder seizoen zal een ander kleurpallet geven.

In het nieuwe onthaalgebouw met bezoekersfaciliteiten, is er op de eerste verdieping mogelijkheid voor bijeenkomsten en vergaderingen. Op de tweede verdieping is de bibliotheek en leeszaal en op de hogere verdiepingen zijn de kantoren gevestigd.

In de kelder kan men ontdekken wie Rubens nu écht was. De artiest én de man achter het penseel. En wat maakte hem zo geliefd? Je ontdekt het in Rubens Experience. Kruip onder zijn huid aan de hand van levendige video’s en interactieve tools. Of kijk dwars door zijn ziel via zijn Zelfportret. ​

Het geheel werd ontworpen door architectenbureau Robbrecht en Daem. Het gebouw is opgetrokken op de plaats waar Rubens in 1639 zijn bibliotheek onderbracht. De boekenkaststructuur van de gevel verwijst hiernaar.



Lees hier een interview van de architect

Geen opmerkingen: