donderdag 19 april 2018

De Lantaren



Neen, het is niet fout gespeld, beide schrijfwijzen zijn toegelaten: zowel lantaarn als Lantaren. Beide hebben ook een dubbele betekenis: opengewerkte bekroning van een grote koepel of een toren, enerzijds, en een lichtbron anderzijds. Maar in de Haarstraat in Antwerpen (zijstraat Hoogstraat) is het bekend als een zeer gezellig koffiehuis dat dit jaar haar 30ste verjaardag viert. De naam keuze heeft te maken met de madonna die sinds het laatste kwart van de 18de eeuw (?) aan de gevel hangt.


Lode Claessens (geboren als Lodewijk op 15/8/48) groeide op in het katholiek onderwijs van Antwerpen-Noord. Tijdens zijn humaniora kreeg hij de gelegenheid om 1 jaar als uitwisselings-student in Amerika te vertoeven. Toen hij terug kwam kende hij vloeiend Engels en was het even wennen om terug Nederlands te spreken. Hierna ging hij naar de universiteit (Germaanse filologie) waardoor hij ieder jaar 3 maanden vrij had en de wereld kon ontdekken. Na vier jaar op de banken gezeten te hebben besloot hij om vooraan te gaan staan en zelf les te geven in Engels en Nederlands. Pas na 18 jaar voor de klas gestaan te hebben besefte hij dat hij toch maar meer een doe-mens was.


Na enkele huizen gekocht, verbouwd en terug verkocht te hebben stootte hij op een pand in de Haarstraat. Dat kocht hij in 1981 voor 500.000 bef, maar het was krot & C°. Tot dan was het een toevluchtsoord voor o.a. OCMW-klanten. Er volgden enkele jaren renovatie. In 1986 ging hij als keukenhulp aan het werk bij Leonardo, een Weens koffiehuis in de Haarstraat. Ludo keek zijn ogen uit en was zo wat een “would-be spion”. Door het feit dat men bij Leonardo regelmatig het bordje “volzet” moest plaatsen besloot hij om 100 meter verder (in nr 14) een soortgelijke zaak te beginnen. Met een budget van 20.000 euro knutselde hij een horecazaak in elkaar.


Op 8 april 1988 was het Koffiehuis De Lantaren een feit. Het eerste cafĂ© zonder bier. Wijn was alleen verkrijgbaar bij eten. Specialiteiten waren en zijn nog altijd de “Mexicano” (een koffiedrank met chocoladesaus, muskaatnoot, kaneel en een toef slagroom er boven op) en de koffieceremonie (een formule met gebak en koffie uit een koperkleurige Weense percolator anno 1850).

Met de jaren was er meer vraag naar snacks en daarbij ook bier, zodat er tegenwoordig toch een 4 tal bieren te bekomen zijn.

De Lantaren, Haarstraat 14 Antwerpen is elke dag open van 11:30 uur tot 22 uur behalve op maandag..
Bron: Boekje "Ik was 40 in 1988" een verhaal over 70 jaar Ludo en 30 jaar De Lantaarn.

Geen opmerkingen: