donderdag 24 mei 2018

Gevelversieringen in Antwerpen


In Antwerpen worden al sinds 2005 gevels versierd met Stripmuren. Een reeks van 11 stripmuren zet evenveel Belgische striptekenaars letterlijk in het daglicht. Vanaf 2009 kwamen daar nog 5 Gedichtenmuren bij en er zijn er nog aangekondigd.

Recent kwam er nog een muurschildering bij. Op de hoek van de Oude Beurs en de Lange Doornikstraat, in hartje Antwerpen, schilderde de straatartiest Larsen Bervoets in opdracht van Sensoa een enorme muurschildering met daaronder de slogan ‘We all live with HIV!’. Daarmee wil de organisatie hiv weer meer zichtbaarheid geven.

Op 1 juni worden 4 muurschilderingen voorgesteld n.a.v. het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018 Rubens inspireert’. Yvon Tordoir, een Antwerpse graffitikunstenaar, nodigt in het kader van dit stadsfestival drie andere straat kunstenaars uit om grote muurschilderingen te maken midden in de stad. Elk van de vier heeft een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. De werken worden vanaf nu duidelijk zichtbaar op wandelafstand van elkaar in het oude standscentrum.


Greg Astro uit Parijs creĆ«ert in zijn werken een eigen wereld met de subtiliteit van schaduw en licht, de kracht van kleuren en dieptes. Voor het Barokfestival neemt hij drie muren in de Prekersstraat onder handen met zijn bekende trompe-l’oeil techniek. 

 Yvon Tordoir uit Antwerpen is al 20 jaar gepassioneerd door het schilderen van letters. Zijn monumentaal meesterwerk aan de Eiermarkt verrijkt de stad met het woord ‘Antwerpen’ in grote gouden letters, versierd met opzichtige barokke krullen; een knipoog naar de klok van de O-L-Vrouwekathedraal.
 Miles MacGregor uit Los Angeles gaat op het eerste gezicht heel realistisch te werk, maar als je dichterbij gaat kijken, zie je dat zijn portretten opgebouwd zijn uit dikke spuitbuslijnen. Hij neemt een muur in de Gramayestraat onder handen.


Sam Bates, beter bekend als Smug, is een Australische graffitikunstenaar die in Glasgow woont. In de Kolverniersstraat maakt hij een hyperrealistisch portret van een man die mijmerend de shoppende mensenmassa op de Meir aanschouwt.

Geen opmerkingen: